Over: indre del av fjorden Skjomen i Narvik kommune. Platåbreen Frostisen til høyre.


søndag 31. januar 2010

Patagonia

På oppfordring fra Señor Lillehammer bringer jeg her noen bilder fra vår fantastiske tur til Patagonia helt sør i Chile for nøyaktig ett år siden, hvor vi deltok i arbeidet med konsekvensutredning av en planlagt vannkraftutbygging. 

Patagonia er navnet på Sør-Amerikas sørligste strøk. Store steppeland dominerer i den argentinske delen av Patagonia mens den Chilenske delen, vest for Andesfjellene, er Nord-Norges motstykke når det gjelder landskap. Her finnes vidstrakte villmarksområder med dypt innskårne fjorder, storslagne fjellmassiv, isbreer og mektige elver. På tross av en del likheter med norsk landskap, er naturen i Patagonia enda mer "brutal" - fjellene er høyere, elvene større, dalene dypere. Bebyggelse og jordbruk er nesten helt fraværende, her finnes kun noen få landsbyer der innbyggerne livnærer seg av vedhogst og kjøttfe. 

Veien på bildet - Carretera Austral eller Sotuthern highway - er faktisk hovedveien mot den søndre delen av Chile. De som syter over norsk veistandard burde ta seg en tur hit! Etter seks timers kjøring på denne "motorveien" fra nærmeste flyplass var vi framme ved bestemmelsesstedet i regionen Aysén. 


Må også ta med et bilde av det geniale spisestedet "La cocina de Sole" - det eneste gatekjøkkenet på den seks timer lange ferden langs Carreata Austral. Her varter damene opp med ferskt storfekjøtt - rett fra grillen. Anbefales!


Patagonia kan oppvise et rimelig eksotisk plante- og dyreliv sett med norske øyne. Guanacoen (over) er den ville fetteren til den tamme lamaen. Puma skal visstnok finnes i området. Over fjellene kretser andeskondorene, ofte to og to sammen, på utkikk etter åtsler.Plantelivet er ikke mindre spennende med en utrolig variasjon i alt fra frodige kystregnskoger via store sumpområder til karrige fjellstrøk.

Breenes og elvenes bearbeiding av landskapet var så tydelig at det var nesten så vi kunne se hvordan landet ble formet av is og vann - akkurat der og da! 


Foss i Rio Pasqua - en av de store elvene i området.
















Landsbyen Caleta Tortel ligger ved en av fjordene i området, og er en landsby helt uten gater. Alle hus er bygd av tre og står på påler, bundet sammen av et sinnrikt system av broer, trapper og stiger, noe som gir landsbyen et helt spesielt preg. 
















Håper å reise tilbake til området en gang - enten gjennom arbeid eller som turist. Området vi besøkte er nesten ikke tilrettelagt for turisme i det hele tatt - dette er definitivt det Lonely Planet kaller "Roads less travelled". For dem som er ute etter en opplevelse helt utenom det vanlige, kan Chilensk Patagonia trygt anbefales. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her er du velkommen til å legge inn en hilsen eller en kommentar. Hvis du har en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.