Over: indre del av fjorden Skjomen i Narvik kommune. Platåbreen Frostisen til høyre.


torsdag 14. januar 2010

The ugliest mountain I ever saw

Ordene tilhører engelskmannen William C. Slingsby, en av de store pionerene innen norsk klatresport. De beskriver engelskmannens inntrykk av hans første møte med Stetind, da han seilte inn Stefjorden for å gjøre et forgjeves forsøk på å bestige fjellet i 1904. Fryktinngydende kanskje, men jeg deler ellers ikke engelskmannens mening om fjellet...
















Stetind er 1392 høydemeter med ren granitt. Jeg var så heldig å få se fjellet fra oversiden i høst, fra et tre-seters Cessna fly, i forbindelse med en befaring i området gjennom jobben. Fantastisk opplevelse. Fjellet, som i 2002 ble kåret til Norges nasjonalfjell har stupbratte sider men er flatt som en pannekake på toppen.













Også klatreren og filosofen Peter Wessel Zapffe har bidratt til å gjøre fjellet myteomspunnet. Han beskriver fjellet i sin legendariske bok ”Barske glæder”: Gigant - majestæt - helvedeshorn - avmægtig søker ordene at reise en form i vort sind, at gjenskape det som hændte med os i det første møtes voldsomme schock. Fra varden i solskyen til varden i dypet gik der et eneste blankpusset svaberg paa tre tusen meter, brudt alene der fjordens akse samlet det brusende linjespill til sublim harmoni.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her er du velkommen til å legge inn en hilsen eller en kommentar. Hvis du har en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.